27.5.2013

Savustetaan lihaa

(24.5.2013) Kalaa on tullut savustettua, vaan lihaa en koskaan. Nyt tarjoutui tilaisuus kaverin savusaunan lämmitykseen ja samalla siinä liha tulisi savustettua. Koskaan en ole savusaunaakaan lämmittänyt, joten ohjeet oli tarpeen. Lihasta ei niin tarvitsisi kuulemma välittää, se kun valmistuisi siinä sivussa, kunhan ei sauna pala.

Aamupäivällä paikallisesta rautakaupasta lisää kiviä kiukaaseen haettuani, oli aika ottaa liha käsittelyyn savustusta varten. MP oli laittanut lihan suolaveteen edellisenä iltana kera muutaman kokonaisen mustapippurin ja valkosipulin.




Muurinpohjapannulla, siis kuumalla, paistoin lihan pinnan ruskeaksi ympäriinsä. Liha saikin paikoin palaneen pinnan, joka ainakin allekirjoittaneesta antaa mukavasti lihalle tummaa makua. Kovaksi pinta ei kuitenkaan jää, sillä lihan sisällä oleva rasva pyrkii uunissa, tai tässä tapauksessa saunassa, ulos päin. Pinta on kuitenkin hyvä paistaa "kiinni", jotta paisti pysyisi kosteana ja mehukkaana.






Savun hälvettyä grillikatoksesta, oli aika jatkaa lihan valmistusta saunan puolella. Liha ritilälle lautasen päälle ja kiukaan viereen katonrajaan roikkumaan. Saunomaan ei vielä pääsisi moneen tuntiin, mutta lihalla siellä olisi kohta lämpöiset oltavat.




Nälkähän se taas painaa päälle. Leikkasin aamulla lihasta pois ison kalvon, ennen sen paistamista. Kalvoon oli jäänyt hiukan lihaa, jonka aioin nyt paistaa kattilassa risukeittimellä nuudeleiden joukkoon.

Pyöräytin lihapalat kattilassa voin kanssa ruskeiksi, jonka jälkeen lisäsin joukkoon vettä. Annoin kiehua jonkin aikaa.




Lopuksi mausteiset nuudelit joukkoon porisemaan.




Ihan oli hyvää, vaikka kovat on maustee Maggi pussissa.

Saunassa kypsynyttä lihaa pääsi illalla maistamaan. Hyväähän se oli, ei ollut ollenkaan niin mausteista, kuin "Maggi keitto" päivällä. Onnea ja kiitos päivänsankari MP:lle jälleen kerran hienoista synttärikemuista ja muillekkin, niin ja velipojalle yöpaikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti