28.1.2024

Kala avannosta ruokapöytään

(26.1.2024) Katiskat olisi käytävä katsomassa, onkohan siellä mitään?

Tuuli siirrellyt kevyttä pakkaslunta, lämpötilan sitten noustua plussalle on jäälle paikoin noussut vesi.

Nyt pakkasta on reilu -15 astetta ja märkä lumi on jäätynyt.

Hakkaan lapiolla ja sahalla lumikerroksen pois avannon päältä.

Laxström jääsaha tuli hommattua, sillä on helpompi aukaista avanto, kuin jääkairalla ja kirvellä.

Vaan ihan on lämmintä hommaa ollut sahallakin.

Iso reiluhko, metri kertaa metri avanto voi olla työläs avata, tai pitää auki, mutta mukavampi touhuta katiskan noston ja laskun kanssa, kuin että kovin ahtaasta.

Isoja ei saaliit ole olleet. Yhden tosi pienen mateen olen laskenut kasvamaan. Särkiä, ahvenia ja haukikin on katiskaan uinut. Joskus kouralline, joskus pari enemmän.

Saaliin olen siivonnut ja pakastanut.

Kourallinen ahvenia ja särkiä tälläkin kertaa, kelpaa ja nostelen kalat pussiin.

Laxström jääsaha kulkee polkupyörän tarakalla ja käveltäessä olalla. Kevyt kantaa ja toimii sanhan lisäksi kevyenä tuurana.

Isoja ei saaliit siis ole olleet, mutta eipähän ole niin paljon siivottavaakaan. 

Katiskat takaisin jään alla, jokohan sitä olisi tarpeeksi purkkikalaa varten...





(27.1.2024) Taitaa olla.

Aamusta kalat sulamaan.

Purkkeja esille.

Radio Nova päälle...

Puolen päivän aikaan kalat sulaneet.

Särkiä siivottuna pari kiloa.

Haukea ja ahventa samanmoinen määrä.

Parista isommasta leikkaan evät pois.

Särkiä, tomaattimurskaa, loraus etikkaa, rapsiöljyä, kelta- ja valkosipulia, sitruunapippuria ja suolaa noin ripaus, "ohoh"...

Toiseen satsiin tuli haukea ja ahventa samoilla mausteilla, ja "ohoh" suolalla. Hauki ja suurin osa ahvenista oli fileinä, pienimmät ahvenet oli suomustettu ja paloiteltu, aivan kuin särjetkin.

Mitään tarkkoja mittoja ei raakaaineissa ollut, siten saa aina vähän erillaista, vaihtelua.    :)

Purkit uuniin päiväkahvin aikaan siinä yhden korvilla. 150 astetta 5-6 tuntia. Kalpurkissa neste alkaa kiehumaan siinä puolentoista tunnin uunissa olon jälkeen.

Sammutin uunin joskus puolen seitsemän aikaan, eli 5 ja puoli tuntia oli uuni päällä.

Purkit saa olla uunissa, katson aamulla miten on umpiointi onnistunut.

Kaikki purkit onnistui, eli kansi on lommolla. Vielä en maistanut, mutta eiköhän se.

Jos ruokkisi kaloja vielä jonkun aikaa, katsoo sitten miten saaliit kehittyy, että nostanko katiskat pois, vai mitenkä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti