25.2.2009

Peurungan (Lota lota)

(24.2.2009) Peurungalla verkkoja nostettaessa, oli yllätys positiivinen kun saaliiksi saatiin 4 madetta (Lota lota) eli matikka.

Kokoluokka oli alle kilonpainoista, mutta muuten ihan syömäkelpoista kalaa. Kutu ajoittuu tammi-maaliskuulle, joten talteen saatiin myös mäti. Pappa nylki saaliin ja allekirjoittaneelle jäi mädin talteenotto ja käsittely.


Normaalit toimenpiteet:
- ensin veitsellä mätipussit tyhjäksi.
- huuhtelu ja kuivaus liinan avulla.
- pakastus sopivissa kerta annos pusseissa.

- Myöhemmin sitten pakkasesta otettu mäti suolataan ja joukkoon lisätään maun ja mieltymyksen mukaiset mausteet, sipuli, ym.


Paluu meneisyyteen...
Illalla oli vielä keitettävä kattilassa yksi made, siis vettä kattilaan johon made kokonaisena, joukkoon vielä suolaa. Siinä ei paljon rasva tirise, eikä mausteilla hienostella, kalan valmistajana kun toimi pappa. Tuohan rupesi näyttämään ihan vanhan hyvän ajan kalakeitolta, vain perunat joukkoon ja se olis siinä. Sanottakoon nyt vielä loppuun että, on siinä pieni ero, miten sen kala haluaa valmistaa. Vanhaan hyvään tapaan, johon allekirjoittanut on myös oppinut, tai sitten jotain ihme piperrystä ravintolatyyliin viher, ja valkopippureilla, ym, johon allekirjoittanut on myös oppinut. Ei siinä mitään. Kyllä pippuri on kalan kanssa ihan hyvää, mutta tähän tilanteeseen en olisi voinut kuvitella alkusalaattia, tai että lisukkeeksi olisi ollut punaviinikermapippuri-kastike beibi-porkkanoilla, istuessamme saunan jälkeen keittiössä syömässä madetta ala pappa.
Ja sitten paluu takaisin nykyaikaan...

Siispä, kokeilkaapa joskus kotonakin syödä kala kalana, eikä pelkästään eräreissuilla, ja syödään ne ravintolan A la Carte -annokset sitten siellä ravintolassa, ja kotona, kun vanhankansan ihmiset eivät ole näkemässä.
...

1 kommentti:

  1. joskus on ollu porkkanoitaki mukana mut hyvää se madekeitto on joka tapauksessa. on muuten hetki aikaa, kun oon viimeks syöny.

    VastaaPoista